Mondoñedo está dentro do Camiño do Norte a Santiago de Compostela recentemente incluído no Patrimonio da Unesco.
D. Álvaro Cunqueiro, o máis ilustre home de letras de Mondoñedo, dicía que Mondoñedo era rico en pan, auga e latín. E por suposto tiña razón, porque este é un concello cun gran patrimonio histórico e cultural, cunha gran riqueza natural e onde a gastronomía tamén ten un papel importante.
Posúe un impresionante Centro Histórico, o monumento máis destacado é a súa Basílica Catedral da Asunción, que está a carón do Camiño Norte de Santiago.
Xunto a isto, tamén hai que mencionar edificios de gran interese histórico e monumental, como o Palacio Episcopal e o Real Seminario do Consello de Santa Catalina, entre outros.
No eido gastronómico, a horta local ou as carnes criadas na zona teñen unha calidade superior, pero o produto estrela é a famosa Tarta de Mondoñedo. Unha sobremesa incrible a base de follado, bizcocho, cabelo de anxo e améndoas.